Skip to main content
ΑΡΘΡΑ

Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης προβλέπει το Χωροταξικό Πλαίσιο του ΥΠΕΚΑ για τον Τουρισμό

By June 18, 2013July 1st, 2013No Comments1 min read

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, καθώς και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική επιχειρηματικότητα, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο, θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην τουριστική ανάπτυξη, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο τουρισμού, το οποίο προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις.

Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες προωθούν το συνδυασμό ξενοδοχείων, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών και γκολφ, δόμηση σε βραχονησίδες και εθνικά πάρκα, αλλά και πλήθος από μαρίνες και νέες μορφές τουρισμού, όπως οι κρουαζιέρες, τα σκάφη αναψυχής, ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός. Ωστόσο, αν και οι αλλαγές που επέρχονται είναι μεγάλες, η γενική κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι νέες ρυθμίσεις είναι να τεθεί τέλος στη διάσπαρτη δόμηση, να επιτευχθεί η συγκέντρωση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε οργανωμένους υποδοχείς (ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ) και να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη τουριστικών συγκροτημάτων με όρους και κανόνες που επιλέγουν οι επενδυτές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι διευθετείται ο τρόπος δόμησης στο νησάκι της Οξιάς, ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές όπου δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης με Προεδρικό Διάταγμα και οριστικοποιείται η χωροθέτηση του νέου λιμένα κρουαζιέρας στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου, αλλά και αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις προωθείται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών συγκροτημάτων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αρκεί να υπάρχουν λόγοι εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος, αλλά και σε αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, με την προϋπόθεση ότι με την πράξη χωροθέτησης θα αξιολογούνται οι συνέπειες.

Ανάλογες επενδύσεις προβλέπονται σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων και συντελεστή δόμησης 0,05, ενώ στις ίδιες περιοχές δίνεται η δυνατότητα μετατροπής παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στα νησιά, από την άλλη πλευρά, και ειδικότερα στα ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά με έκταση μεγαλύτερη από 70 τ.χλμ., προβλέπεται εξίσου η τοποθέτηση οργανωμένων υποδοχέων με συντελεστή δόμησης 0,05, με εξαίρεση την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, όπου ισχύουν διαφορετικοί όροι δόμησης. Σε νησιά με μικρότερη έκταση, μείωση πληθυσμού και σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, τίθεται ως ελάχιστο όριο αρτιότητας για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων τα 15 στρέμματα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όπου απαιτούνται 20 στρέμματα.

Στο νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης εισάγονται και οι βραχονησίδες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν εφόσον έχουν έκταση άνω των 300 στρεμμάτων – σε αντίθεση με τα 500 στρέμματα που απαιτούνταν προηγουμένως – και εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα. Ο συντελεστή δόμησης στις περιπτώσεις αυτές θα είναι κλιμακωτός, ανάλογα με την έκταση της βραχονησίδας και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,01 και 0,05.

Άλλες μορφές τουρισμού, που εισάγονται με τις νέες ρυθμίσεις, είναι η κρουαζιέρα – με τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας σε λιμάνια της χώρας, με πρώτη προτεραιότητα τον Πειραιά, το Φαληρικό Όρμο και το Λαύριο – τα σκάφη αναψυχής, ο αλιευτικός και ο καταδυτικός τουρισμός, αλλά και οι εγκαταστάσεις γκολφ, οι οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και να συνδυαστούν με άλλες τουριστικές υποδομές.

Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο εξειδικεύει το Χωροταξικό Πλαίσιο, προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, στα οποία θα περιληφθούν υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με επιπλωμένες επαύλεις και ειδικές τουριστικές υποδομές. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε οργανωμένους υποδοχείς να αναπτύσσονται σε έκταση που δεν είναι ενιαία, αλλά τη διαπερνούν δρόμοι, ρέματα, τεχνητά έργα και άλλα φυσικά ή τεχνητά εμπόδια. Τέλος, μειώνεται σημαντικά το αντάλλαγμα που καταβάλλεται στο Δημόσιο για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε όμορα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.