Skip to main content

Αναλαμβάνουμε τη νομική υποστήριξη στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως ζητημάτων που αναφύονται κατά την έκδοση και υλοποίηση μιας οικοδομικής άδειας, τόσο ενώπιον της Διοίκησης (Υπηρεσιών Δόμησης, Αρχαιολογικών Υπηρεσιών) όσο και ενώπιον του εκάστοτε αρμοδίου Διοικητικού Δικαστηρίου. Αναλαμβάνουμε την επιδίωξη ακυρώσεως οικοδομικής άδειας που θίγει περιοίκους ή όμορους ιδιοκτήτες, ή την διατήρηση σε ισχύ, σύμφωνα με τις εκάστοτε εφαρμοστέες διατάξεις, οικοδομικής άδειας που τρίτοι έχουν προσβάλει, με σκοπό την ευόδωση σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Οι προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012), οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση (ν. 4447/2016), καθώς και η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4495/2017) συνθέτουν το βασικό πλαίσιο του Δικαίου της Δόμησης. Παράλληλα, για μία δεδομένη περιοχή μπορεί να έχουν προβλεφθεί ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, όπως ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων ή μέγιστος συντελεστής δόμησης, ή ρυθμίσεις που αφορούν στην σχέση του σχεδιαζόμενου έργου παρέμβασης με το οικόπεδο και τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. αρχαιολογικό χώρο, αιγιαλό ή παραλία, ρέμα). Μπορεί ακόμη να έχουν θεσπιστεί ειδικές και εντοπισμένες ρυθμίσεις, όπως είναι οι πράξεις που αφορούν σε διατηρητέα κτίρια ή μνημεία. Αυτό το προστατευτικό πλαίσιο ενισχύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η Ελλάδα για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την προστασία του τοπίου.

Το παραπάνω πλέγμα ρυθμίσεων θέτει τους όρους έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας σε κάθε περιοχή και, ιδίως, των εγκρίσεων που απαιτείται κατά το νόμο να προηγηθούν αυτής -είτε πρόκειται για οικοδομική άδεια που απαιτείται για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, ή για την κατεδάφιση, την αλλαγή χρήσης αλλά και την εκτέλεση διαμορφώσεων, την επισκευή και την ενίσχυση κτιρίων, ή την εκτέλεση οποιασδήποτε άλλης εργασίας δόμησης.

Η Εταιρεία μας αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως ζητημάτων που αναφύονται κατά την έκδοση και υλοποίηση μιας οικοδομικής άδειας, τόσο ενώπιον της Διοίκησης (Υπηρεσιών Δόμησης, Αρχαιολογικών Υπηρεσιών), όσο και ενώπιον του εκάστοτε αρμοδίου Διοικητικού Δικαστηρίου. Αναλαμβάνουμε την επιδίωξη ακυρώσεως οικοδομικής άδειας που θίγει περιοίκους ή όμορους ιδιοκτήτες, ή την διατήρηση σε ισχύ, σύμφωνα με τις εκάστοτε εφαρμοστέες διατάξεις, οικοδομικής άδειας που τρίτοι έχουν προσβάλει, με σκοπό την ευόδωση σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Αιτήσεις ακύρωσης κατά οικοδομικών αδειών / παρεμβάσεις
Αιτήσεις ακύρωσης κατά δηλώσεων υπαγωγής στο ν. 4495/2017 / παρεμβάσεις
Προσφυγές ενώπιον των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α)
Αιτήσεις ακύρωσης κατά αποφάσεων ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α./ παρεμβάσεις

Χωροταξικό και πολεοδομικό δίκαιο

Δίκαιο δόμησης

Δίκαιο περιβάλλοντος

Γενικό διοικητικό & δημόσιο δίκαιο