Skip to main content

Αναλαμβάνουμε τη νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση ιδιωτών, συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων για την επίλυση διαφορών ενώπιον της Διοίκησης και των Διοικητικών Δικαστηρίων. Ειδικευόμαστε σε αγωγές αποζημίωσης κατά φορέων του Δημοσίου, καθώς και σε υποθέσεις που αφορούν τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, όπως και σε ζητήματα δημοσιονομικού, φορολογικού και υπαλληλικού δικαίου.

Με βάση την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος, η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει ένα ευρύ και δαιδαλώδες πλέγμα κανόνων, ιδίως δημοσίου δικαίου, για το δασικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, το τοπίο, τα ύδατα και τους υδατικούς πόρους, τις παράκτιες ζώνες, το έδαφος και την προστασία όλων των παραπάνω από τα απόβλητα, αλλά και το οικιστικό περιβάλλον, όπως και το πολιτιστικό περιβάλλον. Οι προστατευτικές του περιβάλλοντος διατάξεις έχουν ερμηνευθεί και εξειδικευθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω των αποφάσεων των δικαστηρίων, ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πέρα από τους εθνικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εμπλουτίσει το θεσμικό πλαίσιο με πρόσθετα εργαλεία και μηχανισμούς, επιβάλλοντας παράλληλα στο Κράτος τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας από παρεμβάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον και για την συμμετοχή των πολιτών στην περιβαλλοντική προστασία. Η ρύθμιση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς διευρύνεται και καλύπτει όλο και περισσότερες πτυχές της περιβαλλοντικής προστασίας.

Υπό το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, η περιβαλλοντική αδειοδότηση παρεμβάσεων στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον προϋποθέτει την γνώση των επάλληλων κανονιστικών πλαισίων, τόσο στο επίπεδο των ισχυόντων περιορισμών όσο και των διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν.

Οι κλάδοι του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου συνιστούν ειδικότερες, επιμέρους εφαρμογές του Διοικητικού και εν γένει του Δημοσίου Δικαίου. Με πολυετή εμπειρία σε αυτόν τον κλάδο, αναλαμβάνουμε, ενώπιον της Διοίκησης και των Διοικητικών Δικαστηρίων, την εκπροσώπηση ιδιωτών, συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και άλλων νομικών προσώπων για την επίλυση διοικητικών διαφορών ουσίας και ακυρωτικών διαφορών, καθώς και την σύνταξη αγωγών αποζημίωσης για ζημία που έχουν προκαλέσει στον πολίτη ενέργειες φορέων του Δημοσίου.

Ακόμη, αναλαμβάνουμε υποθέσεις που ανακύπτουν στο προσυμβατικό στάδιο ανάθεσης δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και στο στάδιο εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, όπως και το χειρισμό υποθέσεων που άπτονται του δημοσιονομικού, του φορολογικού και του υπαλληλικού δικαίου. Ακόμη η Εταιρεία μας διαθέτει εμπειρία στην εφαρμογή του πλαισίου που εφαρμόζεται στη Δημόσια Διοίκηση, με την Ομάδα μας να αναλαμβάνει την επίλυση των πάσης φύσεως διαφορών που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία του Κράτους, καθώς και των δημόσιων νομικών προσώπων, των ΟΤΑ, το προσωπικό, την περιουσία, την ευθύνη τους και το δικαστικό έλεγχο της δραστηριότητάς τους με βάση την αρχή της νομιμότητας.

Αγωγές αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των Ο.Τ.Α για παράνομη δέσμευση ακινήτων.

Χωροταξικό και πολεοδομικό δίκαιο

Δίκαιο δόμησης

Δίκαιο περιβάλλοντος

Γενικό διοικητικό & δημόσιο δίκαιο