Σε “Μαλβίδες”, αλλά με δόμηση τύπου ..”Μαγιόρκας” , θέλει να μετατρέψει τα ελληνικά νησιά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κυριακάτικου Βήματος“. Κι αυτό επιχειρείται στη χώρα μας τη στιγμή που η Ισπανία αναθεωρεί την πολιτική της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε σε θέρετρα γεμάτα τσιμέντο, όπως η Costa Brava. Το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, συνιστά πλήθος αντιδράσεων , μεταξύ των οποίων και αυτή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  (ΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό είναι τοποθετημένο με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών στην ίδια, εντελώς  λανθασμένη, βάση. Αρκεί απλώς να αναφερθεί ότι στην “Αντίμηλο”, μία μικρή νησίδα με έκταση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το ειδικό χωροταξικό προβλέπει δόμηση 240.000 τ.μ.

Το μεγάλο “αγκάθι” του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό είναι, εξάλλου, η προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας σε κάθε γωνιά της χώρας, χωρίς σχεδιασμό και σε μεγάλη κλίμακα. Μια επικίδυνη ασάφεια υφίσταται, επίσης, στο άρθρο 9 του σχεδίου του Ειδικού Χωροταξικού που αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα για τη δημιουργία χώρων αμιγούς κατοικίας. Κι αυτό διότι δεν διευκρινίζεται εάν ισχύει πως το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της συνολικής δομούμενης επιφανείας τους.

Δεν διασαφηνίζεται, άλλωστε, ούτε το καθεστώς πολεοδόμησης των τουριστικών υποδοχέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αμιγώς τουριστικός τους χαρακτήρας. Τέλος, για τις ήδη κορεσμένες περιοχές τουριστικών νησιών, όπως είναι ενδεικτικά η Ρόδος, η Κρήτη και η Σαντορίνη, προβλέπεται η δημιουργία και νέων τουριστικών μονάδων. Κι αυτό, δυστυχώς,  συμβαίνει τη στιγμή που η κατασκευή  νέων τουριστικών μονάδων στις κορεσμένες αυτές τουριστικά περιοχές των “δημοφιλών¨νησιών της χώρας μας έχει απαγορευτεί νομοθετικά εδώ και 15, τουλάχιστον, χρόνια.