Τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και σε δέκα ακατοίκητα νησιά ή βραχονησίδες, περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών. Στο ίδιο σχέδιο νόμου μετατρέπεται σε αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης, η παρεμπόδιση της  λειτουργίας σταθμών διοδίων.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις”. Οσον αφορά τη χωροθέτηση τουριστικών επενδύσεων:

– Επιτρέπεται η δημιουργία “οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων” και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές που από το ισχύον ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες, με περιθώρια ανάπτυξης τουρισμού. Ως οργανωμένοι υποδοχείς νοούνται μεγάλες σε έκταση περιοχές, οι οποίες έχουν “προνομιακό” πολεοδομικό καθεστώς (ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ, ΠΟΑΠΔ) και υποδέχονται μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις.

– Η δημιουργία μεγάλων τουριστικών υποδοχέων ή τουριστικών κατοικιών προς πώληση επιτρέπεται στα μικρά και μεγάλα νησιά ως εξής: στα νησιά με επιφάνεια από 70 έως 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα η έκταση που θα καλύπτεται από τέτοιες επενδύσεις δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1%, ενώ σε μεγαλύτερα νησιά το 1% για τα πρώτα 200 τετρ. χιλιόμετρα και το 0,5% για το υπόλοιπο.

– Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και σε 10 βραχονησίδες ή ακατοίκητα νησιά.