Με δύο “δίδυμα” νομοθετήματα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σύντομα σε διαβούλευση, ετοιμάζεται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην αναμενόμενη  απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που είναι πολύ πιθανό να κρίνει ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ισχύοντος ν. 4014/2011.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακυρώσεως κατά οικοδομικής αδείας, την οποία κατέθεσε το Γραφείο μας τον Απρίλιο του 2012 στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, εισήχθη με τις διατάξεις της παρ. 1 του  άρθρου 1 του ν. 3900/2010 και δικάστηκε κατά τη δικάσιμο της 15ης Φεβρουαρίου ως “Πρότυπη Δίκη” από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση της Ολομελείας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού αφορά πλήθος ιδιοκτητών αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, που έχουν ήδη προβεί ή που αναμένεται να προχωρήσουν σε “πολεοδομική τακτοποίηση” των ιδιοκτησιών τους.

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται ήδη νέες ρυθμίσεις, η βασική φιλοσοφία των οποίων θα είναι η διατήρηση εσαεί της δυνατότητας “τακτοποίησης” των αυθαιρεσιών που βρίσκονται σε κτίρια με οικοδομική άδεια, με τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης.

Θα παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα διατήρησης, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, της δυνατότητας “τακτοποίησης” για 30 έτη των υπόλοιπων, μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσιών.

Το μέσο για τη νομιμοποίηση όσων τυχόν αυθαιρέτων αποφασιστεί θα είναι η “ταυτότητα” του κτιρίου, ένα είδος αρχείου για το κάθε κτίριο, που προβλέφθηκε αρχικά με το ν. 3843/2010.

Περαιτέρω, οι πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη θα αφορά τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν χωρίς οικοδομική άδεια, ενώ η δεύτερη θα αφορά αυθαιρεσίες που βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κτιρίου που έχει ανεγερθεί με άδεια.

Μία υποκατηγορία της δεύτερης θα αφορά, τέλος, τις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, δηλαδή τις πέργκολες και τις περιφράξεις, για τις οποίες θα προβλεφθεί η δυνατότητα πλήρους νομιμοποιήσεώς τους με την καταβολή ενός παραβόλου.