Εδώ και οκτώ χρόνια, ήδη από το 2005, η κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου – Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους – ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε, επιχειρεί να κατασκευάσει στο νησί της Σκύρου εννέα, συνολικά, αιολικά πάρκα, με 111 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 333 MW, διάσπαρτα σε μία έκταση 36.110 στρεμμάτων στο όρος Κόχυλας, στην περιοχή Βουνό, που καταλαμβάνει ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού.
Η δραστηριότητα αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής Αρχής, των φορέων της Σκύρου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι αμφισβητούν την κυριότητα της Μονής επί της εν λόγω έκτασης και κάνουν λόγο για ένα εκτός λογικής, γιγαντιαίο και ασύμμετρο για το μέγεθος του νησιού έργο.
Σύμφωνα με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού, πρόκειται για μία προωθούμενη βιομηχανική εγκατάσταση, που θα οδηγήσει στην καταπάτηση και την εκμετάλλευση της σκυριανής γης, προσφέροντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες και τίποτα σχεδόν στους κατοίκους του νησιού. Πέρα από εισοδήματα και ποιότητα ζωής, τα οποία θα χάσουν οι κάτοικοι με την υλοποίηση του έργου, κινδυνεύουν, ακόμη, να δουν το νησί να περνά σε χέρια τραπεζών και ξένων επιχειρηματιών.
Πέρα, όμως, από τα προβλήματα για τους ίδιους τους κατοίκους, το έργο θα επηρεάσει και το ίδιο το περιβάλλον, καθώς, επτά από από τα εννέα πάρκα θα κατασκευαστούν εντός περιοχής Natura 2000 και εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας, ενώ οι δρόμοι που σύμφωνα με τη μελέτη θα διανοιχθούν, θα καταστρέψουν την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Σκύρου.
Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία – μέλος της κοινοπραξίας δηλώνει ανοιχτή σε ένα δημοκρατικό διάλογο σε κλίμα ηρεμίας και έτοιμη να ακούσει τις αμφιβολίες και της αιτιάσεις της κοινωνίας της Σκύρου, να απαντήσει στις απόψεις αυτές, αλλά και να τροποποιήσει, ενδεχομένως, το σχέδιο του έργου. Τονίζει, ωστόσο, ότι έχει τηρηθεί η μέχρι τώρα απαιτούμενη εκ του νόμου διαδικασία και ότι υφίστανται 50 περίπου θετικές γνωμοδοτήσεις από επιστημονικά αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι και από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης. Τον περασμένο Απρίλιο γνωμοδότησε θετικά το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η κοινοπραξία το 2011. Η εν λόγω γνωμοδότηση υπεγράφη από την αρμόδια Γενική Γραμματέα, όχι, όμως και από τον αρμόδιο υπουργό. Αν ο τελευταίος υπογράψει, θα υφίσταται ουσιαστικά άδεια εγκατάστασης και θα μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.