Στις 10 Οκτωβρίου πρόκειται να συζητηθούν, ενώπιον της της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αιτήσεις ακύρωσης, που έχουν ασκηθεί κατά του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, του ν. 4178/2013.
Υπενθυμίζεται ότι ο ν. 4178/13 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, μετά την απόρριψη, δυνάμει της υπ’ αριθ. 242/2014 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτησης τριών πολιτών του Αμαρουσίου, κατά της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
Με την πρόσφατη αυτή απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, κρίθηκε, κατ’ αρχάς, ότι ο ν. 4178/13 δεν είναι μια ακριβής επαναδιατύπωση του προγενέστερου και κριθέντος αντισυνταγματικού ν. 4014/2011 και ότι, επομένως, δεν πρόκειται, προδήλως, για το ίδιο νομικό ζήτημα.
Κατά δεύτερον, κρίθηκε ότι οι αιτούντες δεν επικαλούνται, ούτε αποδεικνύουν ότι θα υποστούν, ευθέως και αμέσως, από την εκτέλεση του νόμου, συγκεκριμένη και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη. Συνεπεία τούτου, βέβαια, η Επιτροπή Αναστολών έκρινε ότι λόγος αναστολής προκύπτει εφόσον οι αιτούντες πλήττονται άμεσα από κάποιο νομιμοποιημένο αυθαίρετο και όχι αν επικαλούνται, απλώς, τη γενική πολεοδομική επιβάρυνση, που συνεπάγεται η εκτεταμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Η συνταγματικότητα του νέου νόμου, ωστόσο, αναμένεται να κριθεί στις 10 Οκτωβρίου, ενώ, σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, πρόκριμα υπέρ της συνταγματικότητας αυτού.
Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή” της 31.08.2014 ή επισκεφθείτε το http://www.kathimerini.gr/781793/article/epikairothta/ellada/h-tyxh-twn-ay8airetwn-krinetai-sthn-olomeleia-toy-ste.