Δρομολογείται σταδιακά η διαδικασία πολεοδομικής αναδιοργάνωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018, με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) της περιοχής.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (εφεξής ΕΧΣ), το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4447/2016 τα ΕΧΣ μπορεί να καταρτιστεί για προγράμματα αστικής ανάπλασης ή και περιβαλλοντικής προστασίας ή αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.
Οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις καταλαμβάνουν μια έκταση 7.900 στρεμμάτων στην περιοχή “Μάτι”. Η περιοχή αυτή της Αττικής επλήγη ως γνωστόν από την πλέον καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο και εξόχως προβληματικό πολεοδομικό καθεστώς, για το οποίο υπήρξε διαχρονικά η αμέλεια και η παντελής αδιαφορία της συντεταγμένης Πολιτείας, πρωταρχικός στόχος τίθεται πλέον αυτός της δημιουργίας ενός πρότυπου σχεδίου χωρικής οργάνωσης με την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη προσπάθεια εμφανίζεται αδικαιολόγητα καθυστερημένα και πολύ δύσκολα μπορεί πλέον να πείσει τόσο για την ειλικρίνεια όσο και, ιδίως, για την αποτελεσματικότητα των προθέσεων των εμπνευστών της. Διότι μιλάμε πρωτίστως για την απώλεια ανθρώπινης ζωής, η οποία και είναι απολύτως ανεπανόρθωτη.
Σε κάθε περίπτωση, με το συγκεκριμένο ΕΧΣ επιχειρείται η πολεοδόμηση των περιοχών στο ” Μάτι”και τη Ραφήνα που χαρακτηρίζονται ως περιοχές παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής με χαμηλό συντελεστή δόμησης κυμαινόμενο από 0,3 έως 0,5.
Παράλληλα, προβλέπεται η επίλυση σημαντικών πολεοδομικών παθογενειών ,που απέβησαν καταστροφικές τον περασμένο Ιούλιο, όπως το ελλιπές οδικό δίκτυο αλλά και η δυσχερής πρόσβαση στην ακτή.
Τέλος, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι η αποφυγή μελλοντικών φυσικών καταστροφών και ανάλογων ανθρώπινων δραμάτων που θα οφείλονται στην εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας, θα έπρεπε να έχει αποτελέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το μοναδικό γνώμονα για την άμεση εφαρμογή παρόμοιων με το συγκεκριμένο ΕΧΣ πολεοδομικών καθεστώτων. Άλλωστε, μία από τις κύριες αποστολές του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αφού τις περισσότερες φορές η αποκατάστασή τους είναι εντελώς ανέφικτη.