“Οριστική” λύση, δηλαδή μέχρι και δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, για ορισμένες κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών, όπως για μικρές πολεοδομικές παρανομίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ.

Σπεύδει, όμως, να διευκρινίσει, προκειμένου να προλάβει την ανέγερση μίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει την ίδια χρονική “αφετηρία” με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Δε θα αφορά, δηλαδή, κτίρια και κατασκευές που ανεγέρθησαν μετά τις 28.7.2011. Στόχος του Υπουργείου φαίνεται ότι είναι η οριστικοποίηση των προτάσεών του να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η νέα προθεσμία για την “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων (31.1.2013).

Τέλος, οι διευκολύνσεις που προσανατολίζεται να παράσχει το ΥΠΕΚΑ προς τους “αυθαιρετούχους” , όπως είναι το πάγωμα των κυρώσεων για την οφειλή ληξιπρόθεσμων δόσεων του προστίμου, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα κλπ, θα θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.  Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Υπουργείου είναι η κωδικοποίηση όλων των τροποποιήσεων που έχουν ήδη επέλθει στο ν. 4014/2011 σε ένα ενιαίο κείμενο. Στο πλαίσιο της κωδικοποίησης αυτής, θα γίνει και η κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, ανάλογα με τη βαρύτητά τους.