Με το νέο, υπό διαμόρφωση, Ρυθμιστικό Σχέδιο  που προετοιμάζεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, νέες εντάξεις περιοχών σε σχέδια πόλης.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ξεμπλοκαριστεί οι διαδικασίες για να προχωρήσει η εκπόνηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) της Αττικής που εκκρεμούν από το 2009  και έχουν θεσμοθετηθεί με βάση το ν. 2508/1997. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι θα είναι έτοιμα προς έγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου τα οκτώ από τα είκοσι Γ.Π.Σ.

Σε ό,τι, εξάλλου, αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, προωθούνται, μέσω του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, η κατάργηση των παρεκκλίσεων και η μείωση της δόμησης στις κατοικίες. Παράλληλα, δίδεται ως κατεύθυνση η δυνατότητα υιοθέτησης εναλλακτικών χρήσεων γης στις εκτός εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου περιοχές της Αττικής, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα συνδέονται με λειτουργίες που θα αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση της συμπαγούς πόλης, όχι μόνο για το κέντρο της Αθήνας, αλλά και για τα περιφερειακά κέντρα όλων των περιοχών του Λεκανοπεδίου, η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού από τον κόμβο της Κατεχάκη έως τον κόμβο Σακέτα και η σύνδεση του “Ελληνικού” με το “Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος”.