Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου της Διπλής Ανάπλασης, αλλά και πρόσφατη ρύθμιση με την οποία επετράπη η επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μέχρι την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, εκδόθηκε κατόπιν ειδικής πρόβλεψης από το ν. 3983/2011, με τον οποίο επανασχεδιάστηκε το έργο, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα δε θα αντιμετώπιζε ξανά προβλήματα συνταγματικότητας. Με την υπ’ αριθ. 88/2013 γνωμοδότησή του, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ αναγνωρίζει τα οφέλη από την προώθηση της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους, υπογραμμίζοντας ότι οι χωροταξικές και πολεοδομικές μεταβολές που συνοδεύουν τη ρύθμιση δε συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων των δύο περιοχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΣτΕ αναφέρθηκε και στον πολύ πρόσφατο ν. 4117/2013, με τον οποίο τροποποιήθηκε η αλληλουχία των αδειοδοτήσεων των έργων, όπως περιγραφόταν στο ν. 3983/2011. Όπως σημείωσε το Δικαστήριο, η επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στο γήπεδο, είναι σύννομη και συνταγματική.

Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι το γεγονός ότι το Δικαστήριο δέχθηκε τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου Βωβού, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο στην προηγούμενη απόφασή του το 2009.