Στα πρόθυρα δεύτερης καταδίκης και συνεπώς, της επιβολής ενός δυσθεώρητου προστίμου βρίσκεται η Ελλάδα, εξαιτίας  της απουσίας βιολογικού καθαρισμού στα βόρεια Μεσόγεια. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους δημάρχους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου να συμμετάσχουν, ο δεύτερος, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε.

Παρά την επιβεβαίωση, εκ μέρους υψηλόβαθμου μέλους της Κομισιόν, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, ότι η επιβολή προστίμου είναι θέμα χρόνου και παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι οι προς επιβολή χρηματικές κυρώσεις θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους δήμους που ευθύνονται για αυτό το αδιέξοδο, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου εξακολουθεί να υποστηρίζει τη σύνδεσή του με τον παραλιακό αγωγό και από εκεί με την Ψυττάλεια και αρνείται να συνεργαστεί. Η λύση αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ΕΥΔΑΠ, καθώς, σε περίπτωση κάποιας βλάβης, η υψομετρική διαφορά 300 μ. θα οδηγήσει σε πλημμύρα λυμάτων.

Σημειώνεται, ότι ήδη το 2007 επεβλήθη στην Ελλάδα μία πρώτη καταδίκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εγκατάσταση που θα εξυπηρετήσει την περιοχή έχει χωροθετηθεί ήδη από το 1992, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί λόγω τοπικών αντιδράσεων. Η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ για 250.000.000 ευρώ, αλλά πλέον δε γίνεται, καθώς δεν είναι ώριμο μελετητικά.