Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, κατά πάσα πιθανότητα, αντιμέτωπη με την υποχρέωση καταβολής προστίμου, θα βρεθεί αύριο η Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, ενώ, την ίδια στιγμή, η δημιουργία νέας εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί έχει εξελιχθεί σε αιτία πολιτικής διαμάχης, με τον χρόνο να περνά και το πρόβλημα να παραμένει άλυτο.

Για πολλοστή φορά, λοιπόν, η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για τις κακές της επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές ανέχονται τη συνέχιση λειτουργίας της ήδη υπερκορεσμένης χωματερής στη Ζάκυνθο, δεν έχουν εκπονήσει και εγκρίνει το απαιτούμενο σχέδιο διευθέτησης για τον ΧΥΤΑ, αλλά αντίθετα παρέτειναν, με κοινή υπουργική απόφαση του 2011, τη χρονική διάρκεια των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές του νησιού, ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης ενός χώρου 20 στρεμμάτων για την απόθεση των απορριμμάτων, ενώ ο  νέος ΧΥΤΑ έχει χωροθετηθεί σε έκταση 80 στρεμμάτων στην περιοχή Λίβα, μαζί με εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ετοιμάζεται η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη.

Σύμφωνα με την αντίθετη, βέβαια, πλευρά, δεν έχουν μελετηθεί εναλλακτικές θέσεις και η χωροθέτηση υποδείχθηκε να γίνει σε συγκεκριμένο σημείο, όπου αγόρασε εκτάσεις συγγενής του προέδρου του Συνδέσμου Καθαριότητας, το οποίο, μάλιστα, είναι ακατάλληλο, καθώς βρίσκεται επάνω από τον υδροφορέα του νησιού, μέσα σε κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η πλευρά αυτή προτείνει να δημιουργηθεί άμεσα εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή του αεροδρομίου, προκειμένου σε πρώτη φάση να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και κατόπιν να γίνει μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη μελέτη.