Τέθηκε σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 70.000 αυθαίρετες κατασκευές, που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί παράνομα στον αιγιαλό, να νομιμοποιηθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές να εξυπηρετούν επιχειρηματικούς (κυρίως επεκτάσεις ξενοδοχείων), δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς.

Είναι, ωστόσο, γνωστό, ότι πάνω στον ελληνικό αιγιαλό έχουν ανεγερθεί και χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής, όπου στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως από τη Βούλα έως το Σούνιο, έχουν ανεγερθεί χιλιάδες τέτοια ακίνητα, που σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, φράζουν την είσοδο προς την ακτή. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε παραθαλάσσιους οικισμούς σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν αυθαίρετες κατασκευές, που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με το σχετικό νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού, αυθαίρετα, που έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό και σε καταπατημένες εκτάσεις.