Μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ ένα νέο δασικό σχέδιο νόμου, το οποίο, μάλιστα, θα προωθηθεί ως κατεπείγον, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πρόκειται, δηλαδή για την ίδια ακριβώς αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε μόλις πρόσφατα για την εσπευσμένη υποβολή σε διαβούλευση του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου νομοσχέδιου για τον αιγιαλό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά, καθώς, 15 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια και 4 χρόνια μετά την επανεκκίνηση της προσπάθειας, έχει ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1%.

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών ξεκίνησε το 1999, με βάση τον πρώτο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο (ν. 2664/1998). Σταδιακά, οι πρώτες 330 περιοχές, που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση στο Α΄ πιλοτικό, Β΄ πιλοτικό και στο κύριο πρόγραμμα κτηματογράφησης, απέκτησαν δασικούς χάρτες. Ωστόσο, αυτοί οι δασικοί χάρτες δεν κυρώθηκαν ποτέ, όχι μόνο γιατί καθυστέρησαν, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μελετητές που τους συνέτασσαν, αλλά και γιατί, στο μεταξύ, άλλαξε η νομοθεσία (με το αποκαλούμενο και ως «δασοκτόνο» νόμο Δρυ, που κρίθηκε από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικός), για το τι θεωρείται δάσος και, επομένως, θα έπρεπε να καταρτιστούν από την αρχή.

Η προσπάθεια άρχισε και πάλι το 2010, με το ν. 3889/2010, ο οποίος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη μερική κύρωση ενός δασικού χάρτη, μέχρι να εξεταστούν οι τυχόν αντιρρήσεις, ενώ λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα, που είχαν ανακύψει, έδωσε και ο Ν. 4164/13.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της “Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις” (ΕΚΧΑ), μέχρι σήμερα έχουν κυρωθεί, μερικώς ή συνολικά, 52 δασικοί χάρτες, που αντιστοιχούν συνολικά σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή στο 0,84% των δασικών χαρτών της χώρας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πρόκειται για μικρούς δασικούς χάρτες, εκείνης της πρώτης ομάδας των 330 περιοχών του Κτηματολογίου. Επίσης, έχουν καταρτιστεί 477 δασικοί χάρτες, που αντιστοιχούν σε έκταση 12,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή στο 9,29% του συνόλου των δασικών χαρτών, αλλά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία κύρωσής τους από το Δημόσιο. Ακόμη, υπό κατάρτιση βρίσκονται οι χάρτες για ακόμα 46 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων (35,35% του συνόλου), ενώ υπό ανάθεση, σε ιδιώτες μελετητές, βρίσκονται οι χάρτες, που αντιστοιχούν σε ακόμα 15,4 εκατομμύρια στρέμματα (11,69% του συνόλου).

Η πολύ μεγάλη αυτή καθυστέρηση θα μπορούσε, ίσως, να αιτιολογηθεί από το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε διαβούλευση, προωθούσε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ποιες περιοχές καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο πρότεινε, ουσιαστικά, την κατάργηση της προστασίας των χορτολιβαδικών εκτάσεων, που έχουν σημαντικό ρόλο και οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά είναι ταυτόχρονα περιζήτητες για οικονομική εκμετάλλευση. Αλλάζοντας όμως τον ορισμό των εκτάσεων που καλύπτει η δασική νομοθεσία, το ΥΠΕΚΑ έθετε υπό αμφισβήτηση και τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το νέο σχέδιο νόμου θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.