Κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση, από το ΤΑΙΠΕΔ, έκτασης στις παραλίες του Σαρακήνικου και του Σίμου στην Ελαφόνησο, ξεκίνησαν φορείς και κάτοικοι του νησιού. Πρόκειται για μία έκταση 175 στρεμμάτων, η οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία εκτείνεται ανάμεσα στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου, στο πιο γνωστό σημείο της Ελαφονήσου. Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με όσα είχε αναρτήσει στο site του, ήταν η διάθεση του ακινήτου για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

Όπως υποστηρίζουν οι τοπικές αρχές, καθώς και όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι του νησιού, οι οποίοι την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, με μοναδικό στόχο την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης των 175 στρεμμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ, η περιοχή έχει πολλαπλή σημασία, τόσο από περιβαλλοντική άποψη, όσο και ως ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, που συνιστά διαφήμιση για το νησί και τη χώρα.

Με την παραχώρηση της έκτασης αυτής, ωστόσο, που βρίσκεται ανάμεσα στις γραμμές του παλαιού και του νέου αιγιαλού, θα προκληθεί, μεταξύ άλλων, μεγάλη περιβαλλοντική ζημία, καθώς η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura, ως τόπος κοινοτικής σημασία. Και τούτο διότι, η “αξιοποίηση” της έκτασης συνίσταται στην ανοικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών επάνω στο κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η παραχώρηση θα είναι απολύτως διαφανής και θα γίνει με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με διαβουλεύσεις, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ένα από τα επιχειρήματά του είναι ότι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εξυπηρετεί ντόπιους καταπατητές, θυμίζοντας ότι μια τέτοια υπόθεση ερευνάται δικαστικά.

Στο επιχείρημα αυτό, βέβαια, οι κάτοικοι ανταπαντούν ότι οι καταπατήσεις είναι μεν γεγονός, όμως, αφενός μεν δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελαφόνησο και αφετέρου, θα μπορούσε η Πολιτεία να προσπαθεί να προφυλάσσει καλύτερα την περιουσία της, αντί να την πουλά με αυτό το επιχείρημα.