Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού , πραγματοποιήθηκε  το αποφασιστικό βήμα για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν , μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της κοινοπραξίας “Fraport-Slentel” και αφορούν  στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων αεροδρομίων. Από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ ,οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τον πρόεδρο κ. Στέργιο Πιτσιόρλα , ενώ από την πλευρά του προτιμητέου επενδυτή από στελέχη της κοινοπραξίας “Fraport-Sentel”. Είχε προηγηθεί η υπογραφή των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών (Ευκλ.Τσακαλώτου) , Υποδομών (Χρ.Σπίρτζη) και Άμυνας (Π. Καμμένου).

Οι εν λόγω συμβάσεις , αποτελούνται από δύο συμφωνίες παραχώρησης , μία για κάθε ομάδα αεροδρομίων όπως αυτές ορίσθηκαν κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Για την απαιτούμενη όμως, θέση σε ισχύ των ανωτέρων συμφωνηθέντων απαιτείται η ικανοποίηση συγκεκριμένων σημαντικών προϋποθέσεων  .Ειδικότερα κρίνεται αναγκαία ,ως προαπαιτούμενο, η έγκριση της κάθε σύμβασης παραχώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) καθώς και η κύρωση εκάστοτε σύμβασης παραχώρησης  από την Βουλή των Ελλήνων . Ζωτικής σημασίας καθίσταται  και η έκδοση ΠΔ. που θα εγκρίνουν και θα επικυρώνουν τα ΕΣΧΑΔΑ ανάπτυξης των αεροδρομίων . Τα “Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων” (εφεξής ΕΣΧΑΔΑ) εγκρίνονται με ΠΔ., μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών και ΠΕΚΑ ύστερα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και κατόπιν αίτησης του κυρίου του ακινήτου συνοδευόμενης από μελέτη ρυθμιστικού καθεστώτος και ΣMΠΕ (Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) .

Η κατάρτιση και η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ , αφορά στον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων  περιλαμβάνοντας την οριοθέτηση του ακινήτου , την υπαγωγή του σε γενικές κατηγορίες χρήσεων γης και όρων δόμησης –έγκριση ειδικότερων χρήσεων γης ,επιβολή πρόσθετων περιορισμών , ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης ,καθορισμό ειδικών ζωνών προστασίας και ελέγχου.

Η παράδοση των αεροδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ( ΥΠΑ ) στον προτιμητέο επενδυτή και  η ικανοποίηση σειράς προϋποθέσεων από τον παραχωρησιούχο ,όπως η παράδοση διαφόρων εγγυητικών επιστολών  σε Δημόσιο / ΤΑΙΠΕΔ  καθώς και η πληρωμή του εφάπαξ τιμήματος του ποσού των 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ συνιστά  , επίσης , βασική παράμετρο για την ενεργοποίηση των συμφωνιών παραχώρησης .  Τόσο η έναρξη της ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης όσο και η εφάπαξ καταβολή του τιμήματος αναμένονται ως εξελίξεις μεταξύ Οκτωβρίου –Νοεμβρίου του επόμενου έτους και αφού έχει παρέλθει η τουριστική περίοδος του νέου έτους .