Φιλόδοξους στόχους για την ανάπλαση του αστικού τοπίου του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μελέτη Επικαιροποίησης του οικείου ΓΠΣ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη τριών μεγάλων πάρκων, με αιχμή το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ανατολική παρυφή του ιστορικού κέντρου κοντά στην έκταση της ΔΕΘ, η υπογειοποίηση της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης  και η δημιουργία business center σε χώρους του λιμανιού της πόλης.

Επιδιώκεται, παράλληλα, η εξασφάλιση αφενός της απαιτούμενης χρηματοδότησης και αφετέρου της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης, προκειμένου να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο της “υποθαλάσσιας” αρτηρίας, σχεδίου που εγκαταλείφθηκε μετά το πλήθος αντιδράσεων και προσφυγών στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα, με το νέο πολεοδομικό σχέδιο δίδεται προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των πολεοδομικών ενοτήτων που θα οδηγήσει στη δημιουργία 24 νέων γειτονιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης.  Ορίζονται, επίσης, ως κύριο τρίγωνο παρέμβασης της πόλης τα τοπόσημα του Λιμένα, του Μεγάρου Μουσικής και των Τειχών, με κορυφή το Επταπύργιο και με ισχυρή υποτείνουσα την παραλία της πόλης. Το τρίγωνο αυτό τέμνεται από τον άξονα του Μητροπολιτικού Πάρκου με σημείο εκκίνησης το Λευκό Πύργο και κατάληξη στο περιαστικό δάσος του “Σέιχ- Σου”.

Προτείνεται, τέλος, η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε έκταση 120 στρεμμάτων εντός του ΟΛΘ, αντί των Λαχανόκηπων που ήταν η πρόταση του Δήμου, για τους οποίους προβλέπεται η δημιουργία ανοιχτού εμπορικού κέντρου σε έκταση 100 στρεμμάτων.