Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με το νέο, αναθεωρημένο σχέδιο  προεδρικού διατάγματος προτείνει αυστηρότατους όρους για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας. Απώτερος σκοπός του προαναφερθέντος σχεδίου είναι αφενός η συμμόρφωση  της Διοίκησης  με τις παρατηρήσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όσο και με αυτές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.)  και αφετέρου η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και της υποβάθμιση του συγκεκριμένου Κόλπου.

Περαιτέρω, η επιβολή πολύ αυστηρών περιορισμών στο σύνολο της παράκτιας περιοχής έχει ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των τοπικών αρχόντων και φορέων και, συγκεκριμένα,  των Δημάρχων του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Τριφυλίας και Ζαχάρως), των  οικείων κυνηγετικών συλλόγων και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου. Τατούλη.

Ειδικότερα, οι προαναφερθέντες θεωρούν ότι με το προτεινόμενο σχέδιο π.δ.  προωθείται η μονοδιάστατη αγροτική ανάπτυξη, η οποία οδηγεί στη μείωση του πληθυσμού και ταυτόχρονα, εκμηδενίζει κάθε σοβαρή προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Τονίζουν δε ότι οι προστατευόμενες “αμμοθίνες” της περιοχής συνεχίζουν να υφίστανται σήμερα αποκλειστικά και μόνον χάρη στις ενέργειες των κατοίκων και ότι μοναδική τους επιδίωξη είναι η βιώσιμη  ανάπτυξη της περιοχής.

Τα πνεύματα τις τελευταίες μέρες έχουν οξυνθεί με ορισμένους από τους Δημάρχους να προτίθενται να καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου, καθώς και αγωγές αποζημιώσεως σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα της άμεσης θέσπισης του π.δ προκύπτει λόγω του γεγονότος ότι τον Απρίλιο εκπνέει η τελευταία και πλέον πρόσφατη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.