Χρονιά ολικής επανεκκίνησης του κτηματολογίου θα αποτελέσει το 2017, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Εθνικού Κτηματολογίου. Ωστόσο, η επίτευξη του ανωτέρου στόχου καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς, εξαιτίας της επί μακρόν αδράνειας, βρίσκονται σε εκκρεμότητα τόσο ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση των εναπομεινασών περιοχών, όσο και η ανάθεση περίπου είκοσι συμβάσεων κτηματογράφησης για ισάριθμες ομάδες περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη δεύτερη γενιά κτηματογράφησης, η διαδικασία είχε κατατμηθεί σε δύο φάσεις. Η μεν πρώτη έχει ολοκληρωθεί, εν αντιθέσει με τη δεύτερη, η οποία εκκρεμεί και αφορά το Δήμο Αθηναίων, το Βόλο, τη Λαμία και τη Λιβαδειά.

Όσον αφορά την τρίτη γενιά κτηματογράφησης, το έτος 2011 είχαν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί.

Για τον μεν πρώτο, από τις είκοσι μία (21) μελέτες (ομάδες περιοχών) δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι δώδεκα (12), οι οποίες αφορούν τις κοινότητες: Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού στη Βορειοανατολική Αττική, τα Μέγαρα και η Οινόη στη Δυτική Αττική και τις ομάδες χωριών στους Δήμους Σχηματαρίου Βοιωτίας και Νέας Αρτάκης Ευβοίας, Αιγίου, Ερινέου και Ακράτας στην Αχαΐα, Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου-Περαχώρας στην Κορινθία, Αμαλιάδας στην Ηλεία, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης και Παραβόλας Αιτωλοακαρνανίας, Ιωλκού και Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Λυκόβρυσης Κοζάνης, Δίου Πιερίας, Σίνδου, Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης και μια μεγάλη ομάδα χωριών στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα, για το δε δεύτερο διαγωνισμό, απομένει προς ολοκλήρωση το υπόλοιπο του Νομού Καρδίτσας και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα κτηματογράφησης της τέταρτης γενιάς αναμένεται, εξάλλου,  να περιέχει περιοχές από το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Νομών)  της χώρας. Οι κυριότερες μελέτες, με κριτήριο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, σχετίζονται με τις ΠΕ Ρεθύμνου-Χανίων, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Ευβοίας, Χαλκιδικής και Ευρυτανίας- Φθιώτιδας.

Αξίζει, τέλος,  να αναφερθεί ότι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος εξαρτάται ως επί το πλείστον  από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) απέναντι στο αίτημα χρηματοδότησης του έργου, αλλά  και από την εξέλιξη των ενδεχόμενων δικαστικών διεκδικήσεων.