Ξένες επενδύσεις ύψους 1.5 δισ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται «προ των πυλών». Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία πο υέχει πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας του κορονοιού , έχει προβεί στην έγκριση και αδειοδότηση νέων έργων, αρχής γενομένης από την επένδυση στην Κοιλάδα Ερμιονίδας της Αργολίδος (Kilada Hills).

Η εν λόγω επένδυση, υπερβαίνουσα τα 400 εκατ. ευρώ και εκτεινόμενη σε 2.300 στρέμματα, υπό την προώθηση της Dolphin Capital Investors, έχει εξασφαλίσει ήδη μέσα στο 2019 τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, και έχει εκκινήσει τις πρώτες εργασίες. Πρωταρχικός στόχος του έργου, κόστους 22 εκατ. ευρώ, είναι η λειτουργία του γηπέδου γκολφ εντός του έτους 2022, καθώς και των συναφών υποστηρικτικών έργων υποδομής. Σύμφωνα δε με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καμπουρίδης, οι εγκαταστάσεις θα έχουν δωδεκάμηνη λειτουργία. Πλησίον του γηπέδου, προβλέπεται η ανέγερση 160 βιλών πολυτελείας ύψους 1,2-1,3 εκατ. ευρώ εκάστη, καθώς και ξενοδοχειακής μονάδος, κόστους 80 εκατ. ευρώ, η κατασκευή και λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει 800 και 600 θέσεις εργασίας αντιστοίχως. Στα «σκαριά» ευρίσκεται, πλέον, και η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, φορέας της οποίας είναι ο αμερικανικός όμιλος της NCH, με τις εργασίες να εκκινούν εντός του φθινοπώρου.

Εξελίξεις στα τουριστικά έργα σημειώνονται και στο νησί της Μυκόνου. Η επένδυση με την ονομασία Project Blue, προωθούμενη από την Grivalia Hospitality, ύψους 60 εκατ. ευρώ, έχει λάβει την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής για την ένταξή της στο νόμο για την ταχύτερη προώθηση στρατηγικών επενδύσεων (fasttrack), προκειμένου να προβεί στην ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 378 κλινών, στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Σημαντική ώθηση στο έργο έδωσε τόσο ο καθορισμός των όρων πολεοδόμησης από το ΣτΕ προ ολίγων ημερών, καθότι άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, όσο και η ανάληψη από το Υπουργείο Ανάπτυξης κεντρικού ρόλου στο συντονισμό των διαδικασιών, το οποίο σε περίπτωση κωλυσιεργίας θα δύναται ακόμη και να παρέμβει αναλαμβάνοντας τη σχετική αρμοδιότητα. Η δεύτερη επένδυση στη νήσο επιχειρείται από τον όμιλο AGC με την επωνυμία Mykonos Project, νότια της Άνω Μεράς. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ, με έκταση 60 στρεμμάτων, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος. Το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα σχεδιάζεται να περιλαμβάνει 192 κλίνες και 95 πολυτελείς κατοικίες., απευθυνόμενες κατά κύριο λόγο σε εύπορους πολίτες Μέσης Ανατολής.

Επενδύσεις μεγάλων έργων προωθούνται και στην Κρήτη. Το έργο στην Ελούντα δρομολογημένο από ο Ρώσο επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ και την εταιρεία Mirum Hellas, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 70 εκατ. ευρώ. Έχει έκταση περί τα 1000 στρέμματα σε παραθαλάσσια τμήματα και περί τα 200 ακόμη σε περιφερειακές εκτάσεις, όπου και σκοπείται να κατασκευαστεί το Elounda Hills. Μετά την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης και την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος, σειρά έχει η ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες, περί τα τέλη του φθινοπώρου. Στόχος είναι η δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδος, 200 κλινών, η οποία θα πλαισιώνεται από μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών, καθώς και τουριστικές κατοικίες, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα με συνοδευτικές λειτουργίες. Με κάλυψη έκτασης 0.2% του ακινήτου, το έργο χαρακτηρίζεται για τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον. Μία ακόμη επένδυση με τα ίδιο χαρακτηριστικό συνιστά και η επένδυση με την ονομασία «Ιτανός Γαία» στον όρμο της Φανερωμένης, στην Κρήτη. Η τελευταία, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, κάλυψης 0.5%, μετά από «25 χρόνια αδειοδοτήσεων», έχει εκκινήσει αισίως τις διαδικασίες πολεοδόμησης, υπό την εποπτεία του βρετανικού ομίλου Minoan Group Plc.. Το έργο αυτό προβλέπει την κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών και συνοδευτικών δομών φιλοξενίας μέσω ανάπτυξης ξενοδοχειακής μονάδος και τουριστικών κατοικιών, δημιουργώντας 1.200 νέες θέσεις εργασίας.