Διαγωνισμός προκηρύχθηκε για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία από τον  Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η κατασκευή της εν λόγω μονάδας,  προϋπολογισμού 19,37 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ24%) εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Μέσω αυτής, θα δίδεται η δυνατότητα  επεξεργασίας 15.000 τόνων σύμμεικτων απορριμάτων ανά έτος και 300 τόνων αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο τον δήμο Σητείας όσο και τον δήμο Ιεράπετρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, βρίσκονται υπό κατασκευή δύο ακόμη έργα που θα εξυπηρετήσουν τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Πρόκειται για μία μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων με ΧΥΤΥ στο Ρέθυμνο(Αμάρι) , που θα καλύψει και τους πέντε δήμους της περιφερειακής ενότητας, έχοντας δυναμικότητα 40.000 τόνων ανά έτος αλλά και για μία μικρή μονάδα κομποστοποίησης. Επιπρόσθετα, υπό δημοπράτηση εκτός της ΜΕΑ Σητείας, βρίσκεται και μία ακόμη μονάδα στη Χερσόνησο, δυναμικότητας 72.000 τόνων ετησίως. Σε φάση ένταξης στο ΕΣΠΑ βρίσκεται και η μονάδα διαχείρισης απορριμάτων Ηρακλείου.

Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 » και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε επίπεδο χώρας προωθείται η δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων , συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις μονάδες προς δημοπράτηση είναι εκείνες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στον Βόρειο Έβρο, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στη Λαμία , στον Βόλο , στη Λέσβο, στη Χαλκίδα, στην Φωκίδα, στη Μύκονο , στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στην Τήνο και στην Άνδρο.

Τέλος, εγκρίθηκαν από την αρμόδια διυπουργική δύο έργα Συμπράξεως Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα απορριμάτων στη Φυλή και στο Σχιστό , με συμβάσεις που θα αφορούν κατασκευή και λειτουργία για περίοδο 30 ετών.