Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 6 Ιουνίου 2017 από τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 27 Ιουλίου 2017.
Συγκεκριμένα, η παράταση αυτή προβλέπεται ότι θα είναι η τελευταία, λόγω της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των θεσμών να κυρώσει τους χάρτες έως τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την εκπόνηση των υπόλοιπων δασικών χαρτών της χώρας, που υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική ολοκλήρωση του χάρτη πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα με την υποβολή αντιρρήσεων, παράταση παίρνουν και η διαδικασία υποβολής αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (προβλέφθηκε μόλις πρόσφατα) και η δυνατότητα υποβολής αίτησης εξαγοράς των εκχερσωμένων αγροτικών εκτάσεων που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα μάλιστα με την παράταση της δυνατότητας υποβολής αίτησης εξαγοράς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πολύ πρόσφατα (μόλις στις αρχές Μαΐου) θεσπίσει μια νέα διαδικασία για την ευκολότερη και φθηνότερη απόκτηση παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες που τις καλλιεργούν και αρκετές αλλαγές στη διαδικασία αντιρρήσεων (μεταξύ των οποίων η δυνατότητα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων). Επιπλέον, παραμένει «ανοιχτή» σε όλη τη διάρκεια της ανάρτησης η εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, των ορίων των οικισμών κ.λπ.
Επίσης, με βάση τα χθεσινά στοιχεία της διεύθυνσης Δασικών Χαρτών «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά (μέσω της εφαρμογής www.ktimanet.gr) 12.512 αντιρρήσεις και ακόμα 6.491 μέσω των σημείων υποστήριξης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, οι περισσότερες αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί στη Μεσσηνία (3.251 για 9.412 στρέμματα), στην Αχαΐα (2.460 για 5.220 στρέμματα), στην Εύβοια (2.441 για 7.521 στρέμματα), στην Ηλεία (2.399 για 6.622 στρέμματα), στην Αττική (1.383 για 4.208 στρέμματα), στη Λακωνία (1.345 για 4.159 στρέμματα), στη Χαλκιδική (1.073 για 1.587 στρέμματα) και στην Αρκαδία (652 για 1.549 στρέμματα).